Gemiddelde straf voor hennepkwekerij - Hennepadvocaat.net

Wat is de gemiddelde straf voor het hebben van een hennepkwekerij in 2019? De hennepadvocaat krijgt die vraag meerdere keren per maand. In dit artikel zal ik deze vraag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden naar de meest recente inzichten van 2019.

De wettelijke straf voor een wietkwekerij

De maximale straf voor een wietkwekerij is neergelegd in artikel 3 sub b jo. artikel 11 van de Opiumwet. De maximale gevangenisstraf is 2 jaar. Als iemand van het telen zijn beroep of bedrijf maakt is dit 6 jaar. Hetzelfde geldt als er 200 planten of meer worden gekweekt. Als er daarnaast sprake is van diefstal van stroom, zal het strafmaximum nog hoger uitvallen.

Rechters komen meestal niet aan dat soort straffen toe. Zij hanteren richtlijnen. Op dit moment zijn dat de Oriëntatiepunten voor straftoemeting en LOVS-afspraken. Op dit moment (november 2018) worden de volgende straffen genoemd voor een wietkwekerij:

  • 50 – 100 hennepplanten: geldboete van € 1.000,00
  • 100 – 500 hennepplanten: 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand
  • 500 – 1000 hennepplanten: 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden

Deze richtlijnen gelden alleen voor iemand die nooit eerder werd veroordeeld voor hennepteelt. Ook hebben de richtlijnen geen betrekking op diefstal van stroom. Tot slot gaat het alleen om de aangetroffen planten. Als er meerdere oogsten zijn geweest, dan zal de rechter zwaarder moeten straffen. Kortom: deze richtlijnen zijn niets meer dan een uitgangspunt. In de praktijk wordt er vaak vanaf geweken.

Wat is relevant voor de strafmaat?

De gemiddelde straf voor het hebben van een hennepkwekerij is afhankelijk van verschillende  factoren. Denk daarbij aan het volgende:

  • Het aantal planten;
  • Hoe lang de kwekerij gestaan heeft;
  • De professionaliteit van de wietkwekerij;
  • Het al dan niet illegaal aftappen van stroom (diefstal elektriciteit);
  • De brandgevaarlijkheid van de kwekerij en de mate waarin anderen in gevaar zijn gebracht;
  • Samenwerken met anderen;
  • Het strafblad van de verdachte;
  • De persoonlijke omstandigheden van de verdachte;
  • De proceshouding op de zitting;

Het grootste deel van de opgerolde kwekerijen betreft de eenvoudige thuisteler. Het is vaak iemand die maximaal 200 planten op zolder of in de kelder heeft staan. Meestal zijn er een stuk of 4 oogsten geweest, soms minder, soms meer. In sommige gevallen viel de politie al binnen voordat er überhaupt geoogst was.

De gemiddelde straf voor een hennepkwekerij in de praktijk

Op basis van praktijkervaring kan ik zeggen dat de politierechter voor het hebben van zo’n soort kwekerij een taakstraf van gemiddeld 80 à 120 uur zal opleggen. Op voorwaarde dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet. Daarnaast krijgt de verdachte meestal ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van ongeveer 2 weken.

Dit is met nadruk een gemiddelde, omdat de straffen soms hoger uitvallen. Bijvoorbeeld als het aantal planten of het aantal oogsten hoger lag, of wanneer er groot brandgevaar is ontstaan.

Daarnaast zijn er natuurlijk de echt professionele kwekerijen in loodsen en bedrijfspanden, de zogenaamde ‘wietfabrieken’. In dat soort zaken legt de rechter meestal geen taakstraf meer op. Daar volgt zonder meer onvoorwaardelijke gevangenisstraf en vaak ook langdurige voorlopige hechtenis. Hetzelfde geldt als iemand bijvoorbeeld ook een vuurwapen aanwezig had in de kwekerij.

De ontnemingsvordering

De grootste zorg voor de meeste cliënten is echter niet de gemiddelde straf voor een hennepkwekerij, maar de zogenaamde ontnemingsvordering. De Officier van Justitie gaat er vanuit dat er (veel) geld is verdiend met het kweken van wiet. In de strafzaak eist hij vervolgens dat de verdachte dit geld moet betalen aan de Nederlandse Staat. Dit wordt ook wel de ‘pluk ze’ maatregel genoemd. Het is dus géén straf of een boete, maar een maatregel die de hennepteler verplicht het verdiende geld af te dragen aan de overheid.

Berekening illegaal voordeel hennepkwekerij

Justitie gaat doorgaans niet af op de verklaring van de verdachte. Het Openbaar Ministerie zal zelf een berekening maken van de opbrengst van een hennepkwekerij. Men gaat er vanuit dat een cannabisplant gemiddeld 28,2 gram aan gedroogde hennep oplevert. Deze hoeveelheid wordt vermenigvuldigd met het aantal aangetroffen planten en het aantal oogsten dat door justitie aannemelijk wordt geacht. Vervolgens wordt gekeken naar de huidige straatwaarde van marihuana. Vaak komt men uiteindelijk tot een duizelingwekkend bedrag dat de verdachte dient terug te betalen.

Bij de meest eenvoudige – kleine – thuiskwekerij eist justitie vaak al duizenden euro’s terug van de verdachte. Bij een wat grotere thuiskwekerij die wat langer heeft gedraaid, komt het bedrag al snel boven de 100.000 euro.

Taak advocaat

Het is de taak van de advocaat / raadsman om deze geldvordering zo goed mogelijk te bestrijden. Gelukkig valt er vaak heel wat af te dingen op de berekening die door justitie is gemaakt. Deskundige rechtsbijstand kan de verdachte al snel tienduizenden euro’s schelen.

Andere artikelen over dit onderwerp:

Gemiddelde straf voor hennepkwekerij
Getagd op: